Avrupa’da Yeni Demokratik Gençlik (YDG) tarafından düzenlenen 32. Gençlik Kültür &Sanat Festivali, 9 Kasım Cumartesi günü Frankfurt’ta gerçekleştirildi. Bu yıl Yılmaz Güney‘e atfedilen festival, “Yılmaz Güney’in 40. Ölümsüzlük Yılında Sanatla Umudu, Direnişle Zaferi Yarat!” şiarıyla düzenlendi.
Festival, açılış konuşması ve saygı duruşuyla başladı. Konuşmada, dünya genelinde emperyalist devletlerin militarist politikaları ve silah satışlarının yarattığı yıkım eleştirilerek gençliğin bu süreçte sokakları yeniden kazanması gerektiği vurgulandı.
Açılışın ardından, geçmişten bugüne kadar gerçekleşen Kültür ve Sanat Festivalleri’nden görüntüler içeren sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi. Festivalde ilk olarak sahneyi Yetiş Yalnız Gençlik Korosu aldı. YDG’li gençlerin, Yetiş Yalnız anısına oluşturdukları koronun sunumu beğeni topladı. Koro sonrası Yeni Kadın adına bir konuşma gerçekleştirildi. Açıklamada, 30 yılı aşkın süredir YDG’nin böyle bir festivali örgütlemesinin çok önemli vedeğerli olduğu belirtildi. Emperyalist saldırganlığın arttığı bir dönemde, birlikte mücadelenin önemine vurgu yapan Yeni Kadın temsilcisi, başta genç kadınlar olmak üzere tüm gençleri YDG saflarında örgütlenmeye çağırdı.
Bu konuşmanın ardından Yeni Demokrat Gençlik‘in festivale gönderdiği video gelenlerle paylaşıldı. Daha sonra, Fransa’da enternasyonal kadınların oluşturduğu Enternasyonal Kadın Korosu sahne aldı. Enternasyonal Kadın Korosundan sonra ise Frankfurt KAGEF Derneği bünyesinde çalışmalarını sürdüren Govenda Hêvîndar folklor grubu sahneye çıktı. Büyük beğeni toplayan folklor gösterisinden sonra, Çiğdem Mavi ve Araz Güler şiir ve müzik dinletisiyle izleyicilerden büyük alkış aldı.
Festivalde Nepal Devrimci Komünist Parti (RCPN) örgütlenmesi de bir mesaj gönderdi. Festivale davet edildikleri için mutluluk duyduklarını belirten mesajda, ortak mücadelevurgusu öne çıktı. Okunan mesajın ardından Filistin temsilcisi bir konuşma yaptı. Konuşmada, festival boyunca ve öncesinde gerçekleşen yürüyüşte sıkça atılan “Palästina, Kurdistan İntifada, Serhildan!” sloganına vurgu yapılarak, ezilen ulusların birliktemücadelesinin öneminin altı çizildi. Filistin temsilcisi, kültür ve sanatın mücadeleler için çokönemli olduğunu, Filistin halkının mücadelesinin de en önemli ayağının kültür ve sanatolduğunu belirtti. Konuşmasının sonunda, Filistinli örgütlere yönelik saldırılara karşı hepbirlikte mücadele etme çağrısı yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından Alman rap müziğinin önemli muhalif isimlerinden S. Castro sahne aldı. S. Castro’nun performansı gençleri coşturdu. S.Castro’nun ardından sözü Yeni Demokratik Gençlik temsilcisi aldı. YDG tarafından yapılan açıklamada, festivalin öneminevurgu yapılarak kapitalist sistemin yoz kültürünün gençlik içinde uyuşturucu ve çeteleşmegibi sorunları beraberinde getirdiği belirtildi. Alternatif bir devrimci kültür ve sanatanlayışının gençlik arasında yayılması için mücadelenin ve örgütlenmenin önemine dikkatçekilen konuşmanın son bölümünde tüm gençliğe YDG saflarında örgütlenme çağrısı yapıldı.
YDG’nin açıklamasının ardından ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu) temsilcisi söz aldı. Örgütlü ve birlikte mücadelenin önemine değinen temsilci, Avrupa’da artan ırkçılık ve faşizme karşı herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. ATİK Genel Konseyi adına yapılan açıklamada, “Emperyalizme ve faşizme karşı ayağa kalk, geleceği kazan” kampanyasının önemine dikkat çekilerek birlikte bir mücadele hattının örülmesi gerektiği vurgulandı.
Konuşmaların ardından sahneyi, Gençlik, Kültür ve Sanat Festivali için oluşturulup sonrasında çalışmalarını profesyonel olarak sürdüren Umuda Haykırış aldı. Umuda Haykırış, söyledikleri parçalarla salondaki coşkuyu doruğa çıkardı. Umuda Haykırış’ın ardından festivalde Nur Süer ve Menderes Samancılar‘ın Yılmaz Güney için gönderdikleri mesaj gösterildi. Sanatçılardan gelen mesajın ardından, programın son bölümünde Hozan Dîno festivale katılanlara güzel bir akşam yaşattı.
Festivale ayrıca Kommunistischer Aufbau, Young Struggle, Jeune Garde, Rebell gibi antifaşist ve gençlik örgütleri hem katılım sağladı hem de konuşmalar yaparak festivali selamladılar.
Hozan Dîno’nun ardından her yıl verilen Yetiş Yalnız Özel Ödülü, bu yıl Filistinli aktivistlere takdim edildi. Festivalin sonunda davul ve zurna eşliğinde omuz omuza halaya duran gençler, umudu büyütmek için hep bir ağızdan “Jin, jiyan, azadi!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Birlik, mücadele, zafer! Yaşasın ATİK, YDG, Yeni Kadın!” sloganlarını haykırdılar.