Darmstadt |23.12.2017| Darmstadt Yeni Demokratik Gençlik, Türkiye’deki yasaklarla birkez daha gündeme gelen LGBTİ+ Hareketini ve LGBTİ+’larla ilgili sıkça sorulan sorulara dair konuşmak için bir söyleşi düzenledi.
22 Aralık Cuma günü Ober-Ramstadt Gençlik Derneği’nde gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak Yeni Kadın’dan trans aktivist Ozan Uğur katıldı. Etkinlik öncesi bir açılış konuşması yapan YDG temsilcisi „YDG olarak tüm bu nefret ve ayrımcılığa karşı ‚Ya hep beraber özgürleşeceğiz ya hep beraber özgürleşeceğiz‘ diyerek çalışmalara başladık. İlkini geçtiğimiz bahar döneminde YDG Eğitim Kampında gerçekleştirdiğimiz “LGBTİ+ Temel Kavramlar” atölyesinin ikincisi ise 28. ATİK Gençlik ve Tatil Kampında düzenledik. Faşizmin her türlüsüne karşı mücadele eden gençlik örgütümüz YDG, sistemin iki yüzlü ahlak anlayışına karşı gerek bu tür etkinlikler gerekse de sokak eylemlikleri örgütleyerek mücadelesini sürdürecek“ diyerek sözlerini tamamladı. Açılış konuşmasının ardından söyleşiye geçildi.
„Sistematik reformlar yeterli değil, bir kültürel devrim gerekiyor“
Trans aktivist Ozan Uğur, katıldığı söyleşide LGBTİ+ özgürlük mücadelesinin tarihi hakkında kısa bir sunum yaptı. Uğur, günah ve hastalıktan hak talebine uzanan bu mücadele tarihinin aynı zamanda bir karşılıklı öğrenme imkanı sunduğunu; yalnızlaştırılma çabalarına karşı dayanışma örneklerinin bir tarihi olduğunu belirtti. Türkiye devrimci hareketi açısından da bir samimiyet sınavı verildiğini belirten Uğur „LGBTİ+ hareketinin çabaları ile birçok hakkımızı kazanmış olsak da bugün haklarımızı tamamen aldığımız yerlerde dahi ‚makul birer LGBTİ+‘ olmayınca sistemin gerçek yüzü ortaya çıkıyor. Kapitalist sistem bir çıkmaza girdiğinde ilk saldırıyı, LGBTİ+’ların ve kadınların uzun mücadeleler sonucunda kazandığı haklarına yapıyor.
Bu nedenle gerçek bir özgürlük için sistematik reformlar yeterli değil, bir kültürel devrim gerekiyor.“ dedi. Söyleşinin ardından söz alan katılımcılar soruları ve fikirleriyle etkinliğe katıldı. İnteraktif bir biçimde gerçekleştirilen bu bölümde söz alan katılımcılar kendi deneyimlerini ve farklı özgürlük mücadeleleri içerisinde LGBTİ+’ların nasıl karşılandıklarına dair konuştu. Gezi Direnişi sırasında LGBTİ+’ların emekleriyle eylem alanlarını kararlı bir biçimde savunmasının başta kendileri olmak üzere tüm toplumdaki etkisini bahsettiler. Gezi Direnişi ardından Kürdistan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde başlayan ya da güçlenen LGBTİ+ örgütlenme deneyimlerinden ve T.C. devletinin Türkiye Kürdistanında sürdürdüğü yıkım ve katliamın LGBTİ+ örgütlenmelerini nasıl etkilediğine dair konuşuldu.
LGBTİ+’lara dair sıkça sorulan sorularla tamamlanan etkinlik sonunda Darmstadt bölgesinde bir film gösterimi ve geniş katılımlı bir söyleşi örgütlenmesi kararlaştırıldı.