Anasayfa , GKSF , Yılmaz Güney’in 40. Ölümsüzlük Yılında: Sanatla Umudu, Direnişle Zaferi Yarat!

Yılmaz Güney’in 40. Ölümsüzlük Yılında: Sanatla Umudu, Direnişle Zaferi Yarat!

Devrimci sanatın büyük ustası Yılmaz Güney’in ölümsüzlüğünün 40. yılında, YDG olarak 32. Gençlik, Kültür ve Sanat Festivalimizi düzenliyoruz. Devrimci sanata yönelik saldırıların yoğun olduğu bu süreçte, ezilenlerin ve halkın tarafında yer alan tüm sanatçılara yönelik büyük bir itibarsızlaştırma başlatılmış durumda. Özellikle faşistler tarafından son 2 yıldır Yılmaz Güney’e yönelik saldırılara şahit oluyoruz. Bu saldırılara sessiz kalmayacağız. Festivalimiz, 32 yıldır halkın yanında saf tutan tüm sanatçılara sahip çıkmıştır. Bu anlamıyla, bu sene gerçekleştireceğimiz 32. Gençlik, Kültür ve Sanat Festivali’ni Yılmaz Güney’e atfediyoruz

Yılmaz Güney, tam 40 yıl önce sürgün olduğu Fransa’da hayatını kaybetti. Onun yaşamı ve mücadelesi, ülkemizde önemli gelişme ve değişimlerin yaşandığı tarihsel sürece damgasını vurdu. Yılmaz Güney’in çocukluk ve gençlik yılları, millî baskının ağır koşullar içinde olduğu, feodal-aşiret çelişkileri ile çatışmaların yaşandığı bir dönemde geçti. Sistemin baskısı, onun yaşamında tayin edici bir etki yaratmıştı.

O zor şartlar içinde sinemayla tanıştı. Gençlik yıllarında yazmış olduğu bir makaleden dolayı tutuklandı. Serbest kaldıktan sonra da gözetim altında tutularak yaşamını devlet baskısı altında sürdürdü. Yılmaz Güney, bir yandan Yeşilçam’da ilerici ve devrimci bir alternatif sinema yaratma mücadelesi verirken, diğer yandan da faşizme karşı açıktan mücadele ederek devrimci sanatı yaşamıyla bütünleştirdi. Çünkü Yılmaz Güney, sanatını baskıdan, sömürüden ve siyasetten bağımsız olarak ele alan bir anlayışa sahip değildi. O, kültür ve sanatı sınıfsal bir temelde ele alıyordu.

Gelinen aşamada, günümüzde de emperyalist sistemin militarist politikaları neticesinde savaş ve silahlanma siyaseti tüm hızıyla devam ediyor. Sistemin mevcut politikaları sonucunda, yerkürenin bütün coğrafyalarında işsizlik büyüyor, yoksulluk ve sefalet derinleşiyor, kitlesel göçler artıyor. Kâr hırsı uğruna tahrip edilen doğa ve bozulan ekolojik denge, insanlığı kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakmış durumda. İki yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, Siyonist İsrail devletinin Filistinlilere yönelik soykırımı, faşist Türk devletinin Rojava’ya yönelik süregelen saldırısı ve üçüncü bir emperyalist paylaşım savaşı tehlikesi giderek yaklaşıyor. Ayrıca, Avrupa ülkelerinde yükselen ırkçı-faşist hareketlerin saldırı ve baskıları günbegün artarak devam ediyor. Bununla birlikte, kapitalist sistemin bizler üzerindeki kültürel yozlaşma hamleleri, gençlerin kendi değerlerinden ve kimliklerinden uzaklaşmasına yol açarak derin bir yabancılaşmayı tetiklemekte ve bireyselliği teşvik etmektedir. Bu süreç, toplumsal dayanışmayı zayıflatırken, gençlerin kendilerini yalnız ve soyutlanmış hissetmesine neden olmaktadır.

Bu gerçekler ışığında, barbar sistemin saldırı ve sömürüsüne karşı Yılmaz Güney’in bize bıraktığı mücadele geleneğini sanat ve kültür cephesinde daha da ileriye taşıyarak büyütme görevi önümüzde durmaktadır:

“Kimi zaman doğruyu ifade eden iki satırlık bir yazı, bir fikir; kimi zaman kitlelerin yüreğinde ses bulan bir türkünün çığlığı; kimi zaman sazın teline vuran bir mızrap, çoğu zaman atom bombasından daha güçlüdür! Biz sazımızı çok iyi çalmalıyız!”

Bu anlamda, içinde bulunduğumuz süreçte kültür ve sanat festivalimizin önemi daha da artmış bulunuyor.

Mevcut nesnel gerçekliğin bize yüklediği görev ve sorumluluk bilinciyle, emperyalist gerici saldırılara karşı Yılmaz Güney şahsında devrimci sanatı güçlendireceğimiz 32. Kültür ve Sanat Festivali’ne; tüm devrimci, demokrat, yurtsever, anti-faşist, anti-emperyalist yerli ve göçmen gençleri katılmaya ve güç vermeye davet ediyoruz.

Festivalimiz, 9 Kasım 2024 tarihinde Frankfurt’ta gerçekleşecektir. YDG 32. Gençlik ve Kültür Sanat Festivali’mizde yaratılan her devrimci, ilerici eserin, faşizme, emperyalizme ve her türden gericiliğe karşı mücadelenin bir aracı olduğunu görmeliyiz.

“Yılmaz Güney’in 40. Ölümsüzlük Yılında: Sanatla Umudu, Direnişle Zaferi Yarat!” şiarıyla YDG 32. Gençlik Kültür ve Sanat Festivali’nde buluşalım.

Biz sazımızı çok iyi çalmalıyız!

YDG – Yeni Demokratik Gençlik