FRANKFURT | 13 – 11 – 2011 | YDG’nin 21 yıldır geleneksel olarak gerçekleştirdiği YDG Gençlik ve Kültür Festivali,12 Kasım Cumartesi günü Frankfurt’ta gerçekleşti.
Avrupa’dan Hollanda, Avusturya, Almanya, İsviçre, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden katılım sağlanırken ayrıca Türkiye’den de insanlar eserleriyle katkı sağladı. Toplamda 38 katılımcı ve 700 üzerindeki kitle ile festival başladı. Festival Türkçe ve Almanca konuşmalarla açıldı. Açılış konuşmasından sonra herkes devrim ve demokrasi yolunda ölümsüzleşenler için bir dakikalık saygı duruşuna çağırıldı. Hemen ardından da jüri ve katılımcılar kısa bir şekilde tanıtıldı.
Hemen ardından festival tertip komitesi adına yapılan konuşmada dünyadaki gelişmeler ve Türkiye’deki gelişmeler sıralanırken, Türkiye’de Kürt ulusu üzerine baskıların daha da arttırılırken aynı zamanda göçmenlere yönelik Avrupa ülkelerinde ırkçı ve ayrımcı baskının arttığına ve aynı zamanda Avrupa’da özellikle öğrenci gençliğe karşı geliştirilen özelleştirme saldırısının güçlendiğine dikkat çekildi. Bunlara karşı mücadelenin şart olduğu belirtilirken Atina’dan Roma’ya kadar olan öğrenci direnişleri selamlandı ve Roma’da G20 zirvesi protestoları sırasında yaşamını yitiren genç arkadaş da anıldı.
Konuşmanın ardından solo müzik dalı ile yarışmalar başladı.
Gençler hazırlıklarını tek tek sunarken aralarda da farklı kurum ve kuruluşlardan selamlama metinleri okundu. ATİK Başkanı Yılmaz Güneş de göçmenlerin karşı karşıya kaldığı gelişmelere değinirken, kriz adın altında tüm dünyada emekçi halklara yöneltilen saldırılara da değindi. Yunanistan’dan başlayan ve Avrupa’ya da yayılan halk hareketlerinin, füze kalkanı ve doğa tahribatına değinen de Güneş, Türkiye’den emekçilerin yaşadıkları topraklardan ve ülkelerinden koparıldığını, Avrupa toplumunun bir parçası olan göçmenlerin burjuvazi tarafından ırkçı ve ayrımcı politikalarına maruz kaldığını belirtti. Aynı zamanda ATİK’in başlattığı Van’a Kardeşlik Elini Uzat kampanyasına da dikkat çeken Güneş, Van depremi ile birlikte Türk devletinin ırkçı ve kafatasçı politikalarının hepten ayyuka çıktığını kaydetti.
Konuşmanın peşinden Grup Haykırış, söylediği türkü ve marşlarla gençliğin coşkusuna coşku kattı. Kısa dinleti sırasında kitleden sık sık “Munzur özgür akacak”, “Kürditan faşizme mezar olacak” sloganları yükseldi. Haykırış ayrıca bir şarkısını göcük altında ölümsüleşen 5 TİKKO gerillası için ve Avrupa’dan Türkiye’ye giden Yurdal Yıldırım için seslendirdi. Bu sırada kitleden durmaksızın “Gerillalar ölmez, yaşasın Halk Savaşı”, “Dersim, Tokat, Erzincan; Savaşıyor Partizan” sloganları duyuldu.
Dinletinin ardından etkinlik devam ederken YDG adına yapılan konuşmada son süreçte doğal afet diye ortaya çıkan depremlerde Van’da ırkçı yaklaşımların artması ve Japonya’da nükleer enerji santralinin infilak etmesini doğal afet değil, tam tersine emperyalist ve faşistlerin politikası olduğuna dikkat çekildi. Aynı anda Avrupa’da militarizm, ırkçılık, krizin bedeli olarak sosyal hak gaspları konusunda gençliğin örgütlü mücadelesinin önemli olduğunun altını çizen konuşmada, festivalin bu konuda bir mevzi haline geldiği ve önümüzdeki Festivalin 20 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirileceğini söylendi. Mustafa Uçar, konuşmasını 700 kişiyi aşan kitle “Birlik, Mücadele, Zafer” sloganları ile bitirdi.
Son olarak bazı şiir ve tiyatro gösterilerinden sonra Servet Kocakaya sahne aldı. Kocakaya sahneye çıktığında yaptığı konuşmada “Türkiye halklarının eşit olmaya hakkı var, Kürt halkı kendi kimliğinin hakkını almadığı, işçilerin emeğinin karşılığını almadığı bir coğrafyadan geldik. Buradan çok bahtiyar ayrılacağız, gençlerin verdiği mesajlar Türkiye’ye mesaj olarak gidecek, bundan emin olun” dedi. Sevet Kocakaya’nın verdiği dinletinin ardından ödül törenine geçildi. Tören sırasında dereceleri YDG adına YDG başkanı Burak Aslan açıkladı.
Tiyatro dalı birincisi Umuda Tohum Sanat Atölyesi.
Müzik solo dalı birincisi Ober-Ramstadt’tan Güney Yavuz
Müzik grubu birincisi Frankfurt’tan Gökkuşağı Sanat Atölyesi.
Şiir birinci Mihraç Cerrahoğlu.
Öykü birincisi Ayla Uçar
Kısa Film birincisi Yapım 13 (Toros Canavarı) Halk Oyunları birinciliği Salzgitter’den Koma Şiar.
Juri Özel Ödülü Munzur Çevre Derneği verildi. Bundan önce kısa bir açıklama yapan jüri: “Gerekçe olarak ise birkaç yıldır çalışma yürüten derneğin doğayı koruma adına başarılı ve seviyeli işler yapıldıklarından dolayıdır” dedi. İkinci özel ödül Karadeniz İsyanda Platformu’na gönderildi.
Çocuk dalı: Schwenningen’den Mehmet Ali Demirdağ, Duisburg’tan Çayan Nergiz Halkoyunları ekibine ödülleri verildi. Müzik grubu ikincisi Radikal Jon.
Şiir dalı ikincisi İnnsbruck Volkan Akalın.
Kısa Film dalında ikincilik İnnsbruck’tan Umut Güngordu’ye verildi.
Müzik Solo dalı ikincisi Strasburg’tan Cennet İncedal.
Öykü dalı ikincisi İsviçre’den Özgür Topsakal.
Halk Oyunları dalında ikincilik İnnsbruck Umuda Tohum Sanat Atölyesi Halk Oyunları Ekibi.
Juri üyesi açıklama yaparak neden ikincilik ödülünü Cultura Ulm’a verdiklerini anlattı.
Tiyatro dalı ikinciliği Ulm’dan Cultura Ulm’e verildi.
Müzik Grubu dalında üçüncü Duisburg YDG Müzik grubu.
Şiir dalı üçüncüleri Offenbachtan Adil Yıldız ve Recherswil’den Özgür Topsakal.
Kısa Film dalı üçüncüleri iki tane: İstanbul Mezopotamya Dut Zamanı ve Duisburg YDG.
Müzik Solo dalı üçüncüsü Zürich’ten Tolga Kütük.
Öykü dalı üçüncüsü İnnsbrucktan Volkan Akalın.
Tiyatro dalı üçüncüsü Frankfurt’tan Gökkuşağı Sanat Atölyesi.
En son ödül alan Umuda Tohum Sanat Atölyesi adına açıklama yapan Nafiye Tohumcu; “Bu ödül gerçekte eserin sahibine gelmelidir. Biz sadece oynadık. Bu ödül Türkiye’deki tüm siyasi tutsaklar adına Muzaffer Öztürk’ündür ve ona yollayacağız” dedi. Tohumcu, katkılarından ötürü diğer tüm katılımcı arkdaşlara da teşekkür ederken insanları siyasi tutsaklarla dayanışmaya çağırdı.
Ödül töreninin ardından bir dahaki festival tarihi 20 Ekim 2012 olarak açıklanarak etkinlik sona erdirildi.
AHM-ATİK Haber Merkezi